Als je de afkorting DOP op een product ziet staan, staat dat voor “Denominazione di Origine Protetta”. Dit keurmerk betekent dat er door de Europese Commissie is bevestigd dat deze balsamico daadwerkelijk uit een bepaalde streek komt, in dit geval uit Modena, Italië. Het product is uitsluitend gemaakt van gekookte druivenmost en jarenlang in houten vaten gerijpt. Hier wordt de vloeistof op een natuurlijke manier dikker en elk jaar aromatischer. Ieder jaar gaat de balsamicoazijn in een ander houten vat. Dit zorgt ervoor dat verschillende smaken van het hout doordringen in de azijn. Zo zijn er aroma’s van eiken-, kersen-, kastanje-, essen-, moerbei- en jeneverbessenhout te ontdekken in deze heerlijke vloeistof.
Deze traditionele balsamicoazijn van MODENA DOP komt alleen voor in de speciaal gevormde, 100 ml glazen flesjes, ontworpen door Giugiaro. Iedere fles is genummerd en gesealed met het speciale DOP-logo van het Consortium. Er zijn slechts twee verschillende kwaliteitsaanduidingen, waarvan deze “extravecchio” er één is. Extravecchio betekent dat deze balsamicoazijn minimaal 25 (!) jaar gerijpt is. Hij heeft een plezierige zoete smaak en is dikker dan balsamicoazijn met het IGP keurmerk, en is daarom extra veelzijdig te gebruiken in de keuken. Omdat de balsamicoazijn zo exclusief is, wordt hij in veel Italiaanse supermarkten zelfs in afgesloten rekken neergezet!
© 2024 www.delicatefood.nl - Powered by Shoppagina.nl